Gentest: Om at grave dybere for at finde de grundlæggende årsager til helbredsproblemer 

- Kæmper du med kronisk træthed? Reagerer du på mad? Eller oplever du diverse symptomer på inflammation? Og forsøger du at finde behandlingstrategier, der kan løse dine problemer? Måske er det tid til et gencheck? 

Mennesker har milliarder af gener, og vi har alle nogle variationer i vores genkode, som gør os unikke. Disse variationer kaldes SNP'er (single nucleotide polymorphisms). Nogle af disse variationer er "funktionelle", som for hårfarve eller bitter smag, nogle har ringe eller ingen virkning, og andre igen kan forårsage store helbredsmæssige problemer.

Gener rummer koden for, hvordan vores celler oprettes og vedligeholdes. Deres DNA består af 4 baser, der forkortes A, T, G og C. Mennesker har milliarder gener, og vi har alle nogle variationer i vores genkode, som gør os unikke. Genene videreføres fra forældre til børn. Så hvis du modtog en C-base fra din mor og en C-base fra din far, ville dette gen være kodet CC. Hvis vi fx ser på HLA-DQA1 genet, der er et af flere gener, der er ansvarlige for glutentolerance, finder vi, at CC betragtes som "normal" kodning. Men hvis du har modtaget en C-base fra din mor og en T-base fra din far, er genet kodet CT, som betragtes som en heterozygotisk mutation. Denne kodning er stærkt forbundet med glutenintolerans. Det er også muligt at modtage en T-base fra både mor og far. Dette ville blive betragtet som en stærkere mutation - kaldet homozygot - og den er endnu mere tilbøjelige til at forårsage glutenintolerans.

Så hvad er epigenetik og nutrigenomics?
Epigenetik ser på genfunktion og -udtryk for at lokalisere vores potentielt svage links. Men genmutationer forårsager ikke nødvendigvis problemer. Hvordan et bestemt gen udtrykkes afhænger af et utal af eksterne faktorer såsom kost, stressniveauer, infektioner, toksiske belastninger og kemisk eksponering.

Nutrigenomics er en opkommende disciplin, der fokuserer på effekten af næringsstoffer på vores genekspression. Den oplyser om protokoller til målrettet og tilpasset kost, kosttilskud og behandling baseret på både den enkeltes gener samt yderligere biokemiske markører. Som epigenetik viser os, er vi alle forskellige, og det som er en rigtig tilgang til en person passer simpelthen ikke for alle, så nutrigenomics fortæller os, hvilke typer behandlinger, der er mest tilbøjelige til at arbejde for den enkelte person.

Et eksempel herpå er anbefalinger for B-12-tilskud. Nogle mennesker kan nemlig få alt det, de har brug for, ud fra en typisk vestlig diæt, mens andre vil have brug for en del mere B-12 afhængigt af deres MTR- og MTRR-gener. Visse tilskud indeholder methylcobalamin - en let anvendelig form for B-12. Men desværre, hvis man har mutationer på COMT-generne, nedsætter denne form for B-12 ens evne til at nedbryde methylgrupper. Som følge heraf kan methylcobalamin for nogle mennesker forårsage en række problemer, herunder overstimulering, angst og søvnløshed.

Dette er blot et eksempel på de tusindvis af områder, som epigenetikken påvirker. Vores gener påvirker vores fødevaresensitivitet og næringsbehov, og de spiller en rolle i lægemiddel-, kemikalie- og toksisk tolerance og bestemmer også afgiftnings- og methyleringsfunktioner. Og nutrigenomics kan hjælpe med at omgå genetiske problemer og kroniske sygdomme relateret til epigenetik.

Hvordan kommer man i gang?
De mest almindelige gentests bruger enten blod eller spyt. Quest Diagnostics, Genova Diagnostics and Counsyl tilbyder alle blodgentests, der skal bestilles via en læge. Den billigste, mest grundige og mest tilgængelige løsning tilbydes dog af ancestry.com og til dels af 23andMe. Lige nu koster disse test under $ 100US og tilbyder via spytprøver at analysere mere end 400.000 SNP'er.

Hvordan man gør yderligere brug af en gentest
Efter at have modtaget dine testresultater er der et par uafhængige apps, der kan køre dine rådata, og således giver dig specifikke oplysninger om en række vigtige SNP'er. Hvis du vil have Birgitte Rodh til at lave en tilpasset sundhedsrapport baseret på dine SNP'er, skal du bruge en app fra MTHFRSupport.com - men det fortæller hun dig mere om, hvis du kontakter hende.

At se på de gener, der er relateret til personlige sensitiviteter, har hjulpet mange med helbredsudfordringer til at finde ud af, hvilke fødevarer, de har det bedst med at undgå eller begrænse, og til at finde mad og udvalgte kosttilskud, som kan omgå de problematikker, de er disponeret for. Epigenetik og nutrigenomics er stadig nye opkommende discipliner, men de giver værdifuld indsigt i en række forskellige forhold og betingelser samt opmuntring til dem, der har udtømt andre metoder til helbredelse.

Kontakt Birgitte Rodh, hvis du har brug for hjælp til at få indsigt i dine gener og tilpasse en diæt, der passer til dine specifikke behov.